Witamina A+E

Witamina A występuje w pokarmach pochodzenia zwierzęcego jako tzw. retinol, oraz jako prowitamina – b-karoten, która znajduje się w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Bierze ona udział praktycznie we wszystkich istotnych funkcjach życiowych organizmu.

Witamina E jest głównym antyoksydantem, który chroni komórki przed utleniaczami i bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek. Wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem.

Choć dzienne zapotrzebowanie na witaminy jest niewielkie i liczone jest w miligramach (mg), a nawet w mikrogramach (μg), to jednak są one niezbędne do  prawidłowego funkcjonowania organizmu żywego i muszą  być dostarczone z pożywieniem, gdyż sam organizm nie potrafi ich wytworzyć. W naszej ofercie znajdą Państwo także jaja o istotnie wzbogaconej zawartości witamin A+E  - jak pokazuje tabela poniżej:

Witaminy Zawartość witamin w żółtku w jaju standardowym Zawartość witamin w żółtku w jaju o podwyższonej zawartości Wit. A+E
Witamina A 8,81 μg/ g żółtka 16,74 μg/ g żółtka
Witamina E 0,02 mg/ g żółtka 0,05 mg/ g żółtka

Średnia zawartość witaminy A i E w żółtku jaja standardowego wg Kunachowicz i In.{Wyd.PZWL,2005} – Tabele składu i wartości odżywczej żywności.
Analiza została przeprowadzona w Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, Katedra Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością przez prof. Dr hab. Tadeusza Triszka, a nasza firma kontrolnie przeprowadza wyżej wymienione badania zlecjaąc ich wykonanie także innym niezależnym jednostkom laboratoryjnym.

źródło www.wikipedia.pl