JAJA PRZEPIÓRCZE idealne dla prawdziwych smakoszy

Jajo przepiórcze posiada doskonałe walory odżywcze i dietetyczne, a ponadto  odznacza się znacznie większą, nie spotykaną w innych produktach spożywczych zawartością przyswajalnego fosforu. W porównaniu z jajem kurzym, jajka przepiórcze są zdecydowanie lepszym źródłem niektórych niezbędnych aminokwasów np. metioniny, treoniny, mają także znacznie większą zawartość żółtka niż jaja kurze, oraz - oceniany przez niektórych smakoszy jako zdecydowanie lepszy - smak.

Jaja przepiórcze są zazwyczaj nieszkodliwe dla osób, które są uczulone na białko z jaj kurzych oraz co najważniejsze, nie zawierają szkodliwego cholesterolu . Jaja przepiórcze są pomocne w leczeniu astmy, cukrzycy, zaburzeń nerwowych, bronchitu, anemii, chorób nerek i wątroby oraz w terapii wzmacniania włosów. Regularnie spożywane uważane są za afrodyzjak.

Źródło:http://przepiorki.pl/4-Jaja-przepiorcze.html

Wartość odżywcza jaj przepiórczych i kurzych:

Składnik

Jajo
przepiórcze

Jajo
kurze

Wapno (mg)

59

56-58,5

Fosfor (mg)

232

180-237,9

Żelazo (mg)

3,8

2,1-2,25

Magnez

11,62

12

Sód

132

132

Potas

135

135

Miedź

0,11

0,03

Cynk

1,46

1,36

Witamina A (IU)

300

221-520

Tiamina (mg)

0,12

0,09

Ryboflamina (mg)

0,85

0,32

Niacyna (mg)

0,10

0,06-0,09

Energia (kcal)

158

183